İçeriğe geç

Istinaf Ceza Hangi Kararları Verebilir

İstinaf hangi kararları verebilir?

İstinaf mahkemesi, ilk derece mahkemesinin kararında usul veya esas bakımından herhangi bir usulsüzlük bulamazsa, istinafı esastan reddetmeye karar verir. Bu, istinaf mahkemesinin ilk derece mahkemesinin kararını uygun gördüğü anlamına gelir.

Cezada hangi kararlar istinaf edilemez?

500 güne kadar para cezası öngören beraat hükümlerine karşı temyiz hakkı yoktur. Kesin olduğu açıkça belli olan kararlara karşı temyiz hakkı yoktur.

Hangi kararlar istinaf edilebilir CMK?

CMK m.272/1’e göre ilk derece mahkemelerinin kararlarına karşı temyiz yoluna başvurulabilir. CMK m.223’e göre mahkeme kararları; beraat, ceza verilmemesi, mahkûmiyet, güvenlik tedbiri, yargılamanın reddi ve meslekten çıkarmadır.

İstinaf mahkemesi tutuklama kararı verebilir mi?

Temyiz Mahkemesi’ne yeni delil sunmak mümkün olmadığından, bu aşamada tutuklama emri çıkarılamaz. Ancak, temyiz süreci sırasında bilgi ve belge sunma ve muhtemelen daha fazla delil sağlama fırsatı vardır, böylece tutuklama emri çıkarılabilir.

Hangi kararlara karşı İstinaf yoluna gidilebilir?

Yasal yollar, ilk derece mahkemelerinin hukuka aykırı kararlarına karşı üst mahkeme olarak istinaf mahkemelerine yapılan itirazlardır. İstinaf yasal yolu, bir başvuru ile süresi içinde yapılmalıdır.

Her karar İstinaf’a gider mi?

Başka bir deyişle, temyiz, ilk derece mahkemelerinin kararlarına itiraz etmenin bir yoludur. Ancak, ilk derece mahkemelerinin tüm nihai kararları temyize tabi değildir. Bu konuda yasada ayrıntılı kısıtlamalar vardır.

İstinaf hangi ceza kararları temyiz edilebilir?

İstinaf yargılamasında genellikle hukuki hata denetimi yapılır ve ilk derece ve istinaf yargılamasında hukuki hata olup olmadığı kontrol edilir. Kesin olmayan kararlara ve bölge mahkemesinin kararının iptali (geri alınması) kararı hariç olmak üzere istinaf yoluna başvurulabilir.

İstinaf reddedilirse ne olur?

Bu başvurunun İstinaf Mahkemesi tarafından reddedilmesi halinde, bu ret kararına karşı bir hafta içinde temyiz yoluna başvurulabilir. Bu durumda dosya, İstinaf Mahkemesinin ilgili dairesine gönderilir.

Ceza davası İstinaf ne kadar sürer?

Ceza mahkemesinde ortalama karar süresi 1-2 yıldır. Hukuk mahkemesinde ortalama karar süresi 1-2 yıldır. Temyiz Mahkemesinde ortalama karar süresi 1-2 yıldır (Bölge Mahkemesi). Temyiz Mahkemesinde ortalama karar süresi 2-3 yıldır (Yüksek Mahkeme)9 Ocak 2024

5 yıl altı cezalar yargıtay’a gider mi?

İstinaf mahkemelerinde verilen beş yılın altındaki hapis cezalarına karşı da Yargıtay’a başvuru yolu açıldı.

Hangi ara kararlar istinaf edilir?

(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.

Ceza istinaf nasıl yapılır?

Ceza yargılamasında temyiz başvurusu, hükmü veren mahkemeye başvuruda bulunulması veya hükmün açıklanmasından itibaren yedi gün içinde katibe beyanda bulunulması suretiyle yapılır. Beyan tutanağa geçirilir ve tutanaklar hâkim tarafından onaylanır.

Hangi suçlarda tutuklama olmaz?

Bedensel dokunulmazlığa karşı suçlarda (kasten yaralama, taksirle yaralama, taksirle öldürme vb.) tutuklama yasağı yoktur. Yani bu suçlar için alt veya üst ceza sınırı ne olursa olsun, mahkeme ceza sınırına bakılmaksızın tutuklama kararı verebilir (CMK m. 11).

İstinaf dosyayı bozarsa ne olur?

İptal kararı, mahkemenin kararını iptal eder ve davayı ilk derece mahkemesine veya istinaf mahkemesine geri gönderir. İptal kararı verildiğinde, mahkemenin kararı kesinleşmez; bu, kararın henüz kesinleşmediği anlamına gelir.

İstinaf sanık aleyhine karar verebilir mi?

Cumhuriyet savcısı veya 262 nci maddede sözü edilen kişiler istinaf başvurusunda bulunmuşlarsa, yeni ceza, önceki ceza ile belirlenen cezadan daha ağır olamaz. İstenmese bile gerekçede, sadece sanık lehine istinaf başvurusunda cezanın ağırlaştırılamayacağı belirtilmektedir.

Hangi ara kararlar istinaf edilir?

(1) İlk derece mahkemelerinin kesin kararları ile ihtiyati tedbir ve ihtiyati haciz taleplerinin reddedilmesi ve bu taleplerin kabulü hâlinde, istinaf üzerine verilecek kararlara karşı istinaf yoluna başvurulabilir. (2) Miktarı veya değeri bin beş yüz Türk Lirasını geçmeyen mal davalarına ilişkin kararlar kesindir.

Hangi davalar İstinaf’a gider?

Yerel mahkemelerin kararlarındaki olgusal veya hukuki hatalara itiraz edilebilir. Ayrıca bölge mahkemesi itirazı incelerken, tarafların itirazlarında yer almasa bile, kararda tespit ettiği olgusal veya hukuki hataları dikkate alır.

Hangi dosyalar İstinaf’a gitmez?

500 günden az para cezası gerektiren suçlar için “beraat hükümleri”. Bu hükümlere itiraz edilemez (CMK m. 272/3-b). Özel kanunlardaki kesin hükümlere itiraz edilemez (CMK m. 272/3-c).

İstinaf sebepleri nelerdir?

HUKUKİ GEREKÇELER İlke olarak, temyiz başvurusunda bulunulan kararlarda, ilk derece mahkemesinin olguları, delilleri ve hukuki nedenleri değerlendirmede yaptığı yetersizlikler ve hatalar temyiz nedeni olabilir. Usul hukukundaki veya maddi hukuktaki hatalar temyiz nedeni olarak ileri sürülebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir